czesciskody.pl

Twój ulubiony blog!

Jak wyposażyć kuchnię w małej restauracji?

Prowadzenie własnej restauracji to marzenie wielu osób. Wybierają oni taką ścieżkę zawodowej kariery, aby móc realizować samodzielnie ustalane plany, stać na czele swojego biznesu i pracować tak, jak lubią. Aby móc osiągnąć sukces, należy właściwie przygotować się do otwarcia lokalu. Kluczowym elementem jest kuchnia w małej restauracji – jak wyposażyć ją, aby znalazło się tam wszystko to, co niezbędne? O czym nie wolno zapominać?

Umiejętnie zagospodarować całą dostępną przestrzeń

Prawdziwą podstawą jest dołożenie wszelkich starań ku temu, by właściwie zagospodarować przestrzeń, którą dysponujemy. Nawet niewielki lokal może mieć ogromne obroty i wielu klientów, dlatego musi być przygotowany do tego, by funkcjonować sprawnie. Najważniejsze są oczywiście sprzęty służące do obróbki termicznej. Na liście zakupów musi znaleźć się:

  • piekarnik
  • kuchenka
  • piec
  • grill, jeśli uznamy, że jest potrzebny do dań, które chcemy serwować.

To dzięki nim będziemy mogli przyrządzać świeże, aromatyczne i gorące potrawy. Zapoznając się z ofertą rynkową, warto zwrócić uwagę na klasę poszczególnych urządzeń. Wybierajmy te, które łączą solidne wykonanie i dobrą jakość z energooszczędnym charakterem. Znajdziemy je między innymi na stronie internetowej https://gastrosklep.pl/. Aby magazynowane produkty nadawały się do spożycia i zachowywały pełnię walorów smakowych, ustawmy w kuchni lodówkę z zamrażarką. Bez wątpienia przyda się również blender oraz mikser, które ułatwią przygotowywanie sosów, zup o konsystencji kremu, koktajli i tym podobnych. Postawmy jednak na urządzenia poręczne, które nie zajmą zbyt wiele miejsca. Z przeprowadzonej analizy konkurencji i lokalnego rynku wynika, że będziemy mogli cieszyć się sporym zainteresowaniem klientów?

W takim razie rozważmy zainwestowanie w robota kuchennego. Wygospodarujmy jeden blat, na którym go ustawimy, a zyskamy dzięki temu wiele czasu. Co jest potrzebne do kuchni w restauracji? Oczywiście zmywarka! Nie rezygnujmy z niej nawet wtedy, gdy nie możemy narzekać na zbyt duży metraż lokalu. Postawmy wtedy na mniejszy model, który i tak będzie dla nas odciążeniem. Przemyślaną inwestycją jest ekspres do kawy. Obecnie ich wymiary nie są już tak duże, dlatego można sobie na niego pozwolić. Poza tym funkcja wrzątku umożliwi również serwowanie herbaty, nie trzeba więc będzie dodatkowo kupować czajnika.

Jak wyposażyć kuchnię w małej restauracji, aby znalazło się w niej wszystko, co potrzebne?

Bardzo ważne jest to, by meble były funkcjonalne. Najlepiej sprawdzą się pojemne szafki z dużą liczbą półek, które pozwolą dobrze zorganizować akcesoria, jakie do nich włożymy. Powinny otwierać się we właściwy sposób. Niezbędna jest również ta pod zlew, bez którego trudno wyobrazić sobie zaplecze gastronomiczne. Ciekawym rozwiązaniem będzie zastanowienie się nad zamontowaniem składanych blatów, które mogą okazać się nieocenione wtedy, gdy będziemy musieli pracować wyjątkowo intensywnie i szybko. Na podstawie tych wskazówek z łatwością można wywnioskować, że odpowiedź na pytanie jak wyposażyć kuchnię w małej restauracji brzmi – pomysłowo!

Szczegóły, o których nie wolno zapominać

W żadnej małej restauracji nie może zabraknąć kompletu garnków, patelni, foremek i blach niezbędnych na co dzień. Talerze, misy, a także sztućce – bez nich ani rusz! Żeby ułatwić poruszanie się po pomieszczeniu, zaopatrzmy się w produkty ułatwiające organizację. Pojemniki do przechowywania ryżu, kasz i tym podobnych, hermetyczne pudełka, małe szklane słoiki idealne na przyprawy. Z łatwością wszystkie je opiszemy, a odnalezienie tego, co jest w danym momencie potrzebne, nie będzie żadnym problemem. Co jest potrzebne do kuchni w restauracji, a co można przez nieuwagę pominąć podczas sporządzania listy wyposażenia? Kamień do ostrzenia noży. Przynajmniej jeden musimy mieć na stanie, bowiem pomoże przywrócić nożom pełną funkcjonalność. Szklanki, kubki, filiżanki, ozdobne miseczki na desery też się przydadzą. Dokładnie zastanówmy się nad tym, w jakich daniach będzie specjalizowała się nasza restauracja i wykorzystajmy te informacje do określenia potrzeb.

Powiązane artykuły